Film
med Ben Kingsley hittar du här

Film med Ben Kingsley med svensk

undertext hittar du här

Film om utställningen hittar du här

 

 

Program för utställningsperioden finns här

 

 

Lärarhandledning för grundskolan hittar du här 

Lärarhandledning för gymnasieskolan hittar du här 

Aktvitet – kända vetenskapsmän hittar du här

 

Litteraturlista för 1001 Inventions hittar du här

 

Reportage om 1001 Inventions hittar du här

 

Prisbelönt internationell utställning på Värmlands Museum

 

 

1001 Inventions

– Discover the Muslim Heritage in Our World

30 augusti 2013 - 19 januari 2014

 

Läs om invigningen här

 

Se när H.K.H. Prins Carl Philip inviger 1001 Inventions med museets egen "invigningsuppfinning" här

 

 

Värmlands Museum visar, som den första anhalten på en Europaturné, den internationella utställningen 1001 Inventions – Discover the Muslim Heritage in Our World. En av de senaste årens mest framgångsrika och prisbelönta vandringsutställningar som b l a  gjort succé i New York, London, Istanbul, Los Angeles, Washington DC och Doha och som lovprisats av internationella berömdheter som Hillary Clinton och Prins Charles.


- Vi är stolta över att kunna stå som värd för denna viktiga utställning. 1001 Inventions är en kul och lärorik upplevelse för både barn och vuxna. Den kompletterar den västerländska historieskrivningen och lyfter fram några av de fantastiska skatter som ligger i den muslimska civilisationens kultur- och vetenskapshistoria. Den visar att vi delar kulturarv globalt och lyfter fram en mycket viktig förutsättning för utveckling: en öppenhet för influenser och påverkan från olika kulturer, säger länsmuseichef Åsa Hallén.

Betydelse än idag
1001 Inventions är en idé- och vetenskapshistorisk utställning som ger nya perspektiv på tiden mellan år 600 och 1600 och de upptäckter som då gjordes i den muslimska civilisationen. Många av dessa upptäckter har betydelse för oss än idag. Forskare med olika trosuppfattningar arbetade under denna tid tillsammans inom ett geografiskt område som sträckte sig från Spanien till Kina.

- We are thrilled that 1001 Inventions will enjoy its Scandanavian premiere at Värmlands Museum. This award-winning show has welcomed millions of visitors across the world and we’re delighted that the historic city of Karlstad will be hosting 1001 Inventions for five months. It is appropriate that a centre of educational excellence will host the launch of our European tour, says Director of 1001 Inventions, Junaid Bhatti.


- Världen och världshistorien är så mycket mer mångfacetterad än de bilder och tolkningar vi matas med. Denna utställning utmanar våra uppfattningar och uppmärksammar en historia som vi kanske inte alltid känner till och som är viktig för den nutida förståelsen mellan olika människor och kulturer, säger Nisha Besara, General Manager på PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Satsar stort
Utställningen vill väcka intresset för uppfinningar, teknik och vetenskap. Värmlands Museum satsar stort och utställningen innebär ett brett samarbete med många andra aktörer, bland annat med Region Värmland, Karlstads kommun och Karlstads universitet. Ett viktigt mål är att samtliga skolelever i Värmlands län i åldrarna 6-18 år ska besöka utställningen.

Till utställningen medföljer ett omfattande skolmaterial som har anpassats till svensk läroplan. Materialet har översatts till svenska.

- Vi vill tillsammans med kommunerna i Värmland ge alla elever möjlighet att ta del av utställningen 1001 Inventions. Det är kunskap om en svunnen tid av innovationer och uppfinningar man kommer att bära med sig resten av livet, säger Tomas Riste, regionråd i Värmland.

Utställningen består av 60 interaktiva stationer. Besökarna får möta män och kvinnor som många aldrig hört talas om, men vars upptäckter ligger till grund för flera av de produkter och den teknik som vi idag tar för givet.

- Det här är en viktig och intressant utställning! Som lärosäte ska vi bidra till att skapa större förståelse för vår världsbild, olika kulturer och dess betydelse. Utställningen ligger helt i linje med det uppdraget, därför medverkar Karlstads universitet i satsningen, säger rektor Åsa Bergenheim.

Utställningen har haft över 3,1 miljoner besökare. Senast visades den på National Geographic Museum i Washington D.C. Den 30 augusti 2013 hade 1001 Inventions premiär på Värmlands Museum och den visas till och med den 19 januari 2014
.

 

Utställningen är producerad av stiftelsen FSTC (Foundation for Science Technology and Civlisation), en brittisk ideell vetenskaplig, ickereligiös och ickepolitisk organisation. Värmlands Museums satsning på 1001 Inventions möjliggörs genom ett stöd från (och möjliggörs i samarbete med) bland andra Svenska PostkodLotteriet och Statens Kulturråd.

 


Tidslinje finns här

Tidslinje på svenska klicka här

 

Folder om 1001 Inventions hittar du här

 

Pressbilder hittar du här

Värmlands Museums pressrum

Läs mer på www.1001inventions.com/sweden

 

 

Boka in en resa till Karlstad och bo bekvämt på ett Scandichotell. Läs mer

 

 

Utställningen möjliggörs genom ett samarbete med bland andra:

 

Svenska PostkodLotteriet Huvudpartner

 

 

 

Statens Kulturråd 

Region Värmland 

Karlstads universitet 

Karlstads kommun

Wettergrens Stiftelse 

Länsstyrelsen i Värmland

Stora Enso

Ord & Bild 

Ahlmarks

Löfbergs Lila

Ica

Tågkompaniet

Scandic

 
 
 
Translate (choose language):
Dela |
 
Värmlands Museum, Sandgrundsudden, Box 335, 651 08 Karlstad
Tel: 054-701 19 00, Fax: 054-701 19 98 // E-post: museet@varmlandsmuseum.se
Personallogin/Webmail // Om Webbsidan // Om Cookies