Lena Cronqvist (f. 1938)

Alla mina målningar handlar om döden

 

Man blir starkt berörd av Lena Cronqvists bilder, men det är inte säkert att man ler. Historierna träffar oss, ser mot oss, grymma och vädjande på samma gång.
Stillbild möter dramatik, surrealism möter kolorism.

 

Lena Cronqvist föddes i Karlstad 1938. Hon flyttade så småningom till Stockolm, där hon utbildade sig på Konstfack 1958-1959, och därefter på Konstakademien 1959-1964.

1965 gör hon sin första utställning på Gallerie Pierre i Stockholm, och några år senare får hon sitt genombrott bland annat med målningar av Den borgerliga familjen. Sedan dess har Lena ställt ut verk i måleri, grafik, teckning, textil och skulptur på gallerier och museer runt om i världen.

 

Motiven är hämtade ur vardagen, och skildrar ögonblick med stark psykologisk laddning som nästan gränsar till panik. Figurerna utgörs ofta av små flickor som utför märkliga
och grymma handlingar, på ett tillsynes oförklarligt lättsamt och oberört sätt. Ibland är de instängda i täta glasbehållare, och deras händer har ofta en central roll i berättelsen.

Ett annat tema är en serie självporträtt, också de med en slags stillsamt drama, som enligt henne själv handlar om skräcken att bli lik sin mor, och om behovet av att besvärja ödet.

 

Lena Cronqvists bilder rycker tag i oss, får oss att stanna upp och tänka till. De inleder betraktaren i en dialog som inte bara rör personliga erfarenheter, utan även aktuella och historiska samhällsfenomen.

 

 
» Skriv ut
 
 
 
Translate (choose language):
Dela |
 
Värmlands Museum, Sandgrundsudden, Box 335, 651 08 Karlstad
Tel: 054-701 19 00, Fax: 054-701 19 98 // E-post: museet@varmlandsmuseum.se
Personallogin/Webmail // Om Webbsidan // Om Cookies