Lars Lerin (f. 1954)

Solsken och regn och det mörka ljuset

 

Lars Lerin föddes i Munkfors, och har med åren kommit att bli en av Värmlands mest folkkära konstnärer. Han arbetar i flera olika tekniker; akvarell, olja, grafik, collage och installation, men det är främst akvarellmåleriet som blivit Lars Lerins signum.

 

Motiven hämtades från början från den värmländska landsbygden. Finstämda porträtt, landskap och byggnader. 1970-talets somrar tillbringades på en liten gård i Sunnemo, mitt i Värmland. Arbetet med jorden och djuren, människorna på gården eller en kaffepaus i skuggan av ett träd skildrades i ljusa akvareller som blivit till varma sommarminnen. Färger, ljus och svärta, inte dyster, utan förunderligt varm. Ljus och mörker möts i samspel som till exempel ett himmelsblänk i svarta koögon.

 

Senare, efter utbildningen på bland annat Valands konstskola i Göteborg, hämtas motiven från Nordnorges karga kust och fiskarsamhälle. Akvarellmålningar, ofta i stort format, skildrar regntunga moln som svävar över ett kargt och öde landskap. De leder oss in i industrins interiörer, kalla och tomma, men ändå så levande att man kan känna doften av sten och metall och höra vattendroppar slå mot fuktigt cementgolv.

 

Andra motiv skapar reseskildringar från när och fjärran. Bilderna kombineras och kompletteras ofta med ord i form av kommentarer och anteckningar och tillsammans skapar de berättelser, både i det stora och i det lilla, där fokus förskjutits från detaljer mot en känsla och en helhet. På senare år har också grafiken fått mer plats.

 

År 2012 öppnades Lars Lerins musem på Sandgrundsudden i Karlstad.

 
» Skriv ut
 
 
 
Translate (choose language):
Dela |
 
Värmlands Museum, Sandgrundsudden, Box 335, 651 08 Karlstad
Tel: 054-701 19 00, Fax: 054-701 19 98 // E-post: museet@varmlandsmuseum.se
Personallogin/Webmail // Om Webbsidan // Om Cookies