WHERE DO WE MIGRATE TO?

19 sept – 22 feb, Stora hallen 

Migration är en av vår tids största samhällsfrågor. En tredjedel av världens befolkning är i rörelse globalt – på flykt undan krig, naturkatastrofer och förtryck eller på väg mot ett bättre liv, jobb, studier eller kärlek. Under hösten 2015 visar Värmlands Museum utställningen Where Do We Migrate To? med ett trettiotal konstverk som talar ett annat språk än de rapporter, analyser och statistik som möter oss i medias rapportering. Konstverken tar dagens migranter som utgångspunkt, ger inga svar men öppnar för nya perspektiv.

Läs mer

 

 

JERUSALEM
- En sann saga

24 okt - 22 feb, Vita boxen
Romanen Jerusalem var en av Selma Lagerlöfs största framgångar. Den blev också hennes internationella genombrott och har översatts till många språk. Boken baserades på en sann berättelse om en grupp bönder som år 1896 utvandrade från Dalarna till Det Heliga Landet. En av dem var den 15-årige pojken Lars Larsson som växte upp och blev en skicklig fotograf.

Läs mer

 

PÅ FLYKT - Ungerska flyktingar på Loka Brunn

24 okt - 22 feb, Svarta boxen

Hösten 1956 utbröt Ungernrevolten. Tusentals människor dödades och tiotusentals sattes i fängelse. Många flydde till fots, eller tog tåget till gränsen och vandrade över leriga åkrar in i Österrike. Till Sverige kom 8 000 ungerska flyktingar. Några söker trygghet i Loka brunn och fotograf Mats Holmstrand fångar mötet med Sverige.
Läs mer

 

Gunnar Larson

Sökandet efter färgens magi

14 nov - 10 jan, Cyrillusrummen

I sina målningar utforskar värmlänska konstnären Gunnar Larson färgernas möjligheter, förhållandet mellan ljus och mörker, abstraktion och figuration. I utställningen Sökandet efter färgens magi visar Värmlands Museum främst hans måleri men även skisser, teckningar, grafik och design.

Läs mer

 
 

Vilda Kvist - Anna Lidberg -
Elin Magnusson - Tina Nykvist

BORTOM DET BEDRÄGLIGT SÄKRA

14 nov - 17 jan, Västra Galleriet
Med ett finjusterat användande av dramatiska gester och naturromantik uppstår en dynamik och dialog mellan konstverken i utställningen “Bortom det bedrägligt säkra”. 

 
 

PAULA URBANO
Collect the (un)connected and (re)connect the uncollected

19 sept - 22 feb
Är det möjligt, eller rentav sannolikt, att konstnären Paula Urbano, vars föräldrar kom till Sverige från Chile på sjuttiotalet, kan finna sitt ursprung i det geografiska område som kallas Sverige?
Läs mer

 

FOTOGRAF ANNA OLLSON

Människor och miljöer i Karlstad

Öppnar 28 november!
Cyrillushuset

År 1841 föddes Anna Ollson som blev hela Karlstads fotograf. Hon ägnade sitt liv åt att med sin kamera porträttera människor och miljöer i Karlstad med omnejd. Utställningen tar dig med på en unik historisk bildvandring i det Karlstad som reste sig ur askan efter den förödande stadsbranden 1865. Här visas Anna Ollsons bilder i stort format som låter dig komma nära dåtidens Karlstadbor och se detaljerna på innerstadens kullerstensbelagda gator och torg.

Läs mer

 

DET DOLDA KARLSTAD

Cyrillusmontrarna

Se vad som döljer sig under ytan i centrala Karlstad! Nu visar vi de fantastiska fynden som gjorts de senaste tio åren. Föremål som berättar stadens och invånarnas historia från Karlstads grundande.

Läs mer

 

VARDAGENS TRASSLIGHETER

5 nov - 31 jan
En interaktiv lekutställning för alla sinnen, skapad helt utifrån det lilla barnets perspektiv. Här kan barn och vuxna tillsammans utforska roliga vardagsvärldar med slingrande dammsugarslangar, mjuka klädhögar, bullberg och hisnande staplar med disk.
Läs mer

 

Aktuellt på museet

 
 

OMskogen

- ett projekt om plats, identitet och kulturarv

Torsby finnskogscentrum

Savolax i Finland och Finnskogen i Sverige och Norge är platser som har en gemensam historia. För över 400 år sedan flyttade skogsfinnar från Savolax till vad som skulle komma att kallas Finnskogen i Värmland och Hedmark. Men hur mycket har dessa platser gemensamt i dag? Och vad spelar historia och kulturarv för roll för de som är unga där i dag?

Läs mer

 

kronprinsessparet besökte värmlands museum

Migration var temat när Kronprinsessparet besökte Värmlands Museum. Tre utställningar stod på programmet, bl.a. den internationella konstutställningen ”Where do we migrate to?” som visas på museet 19 sept - 22 feb 2016.
Läs mer
 
 

Museet står inför stora förändringar

I början av november kommunicerades stora nedskärningar på Värmlands Museum. Nedskärningarna innebär bland annat att tjänster försvinner och att nya tjänster tillkommer, samt att verksamheten på Dyvelstens Flottningsmuseum läggs på is fr.o.m. nästa säsong fram till år 2021.

 

- Höjningarna av anslagen har under flera år inte motsvarat kostnadsökningarna. Vi tvingas därför göra det här nu och genomför samtidigt kompetensväxling för att överhuvudtaget kunna driva museet vidare med minskad personalstyrka, säger länsmuseichef Åsa Hallén.
Läs mer

 
 


På gång


2015-11-25
Föredrag WDWMT: Mobilitet, geopolitik och rasism
» Läs mer2015-11-28
Vernissage - Anna Ollson: Människor och miljöer i Karlstad
» Läs mer2015-11-28
Föredrag Bengt Sahlström: ”Sahlströmsgården i Utterbyn – en kulturell oas vid förra sekelskiftet”
» Läs mer2015-12-02
Konstvetarnas Favoriter
» Läs mer2015-12-02
Föredrag WDWMT - Vandrat hit som andra finnar att söka sin föda. Om 1600-talets skogsfinska migration till Värmland
» Läs mer


» Visa alla
 
 
 
 
 
Translate (choose language):
Dela |
 
Värmlands Museum, Sandgrundsudden, Box 335, 651 08 Karlstad
Tel: 054-701 19 00, Fax: 054-701 19 98 // E-post: museet@varmlandsmuseum.se
Personallogin/Webmail // Om Webbsidan // Om Cookies